Alles over droogbloemen en droogboeketten

Droogbloemen. Wat zijn dat nou eigenlijk? Dat wij fan zijn dat is natuurlijk wel duidelijk. Maar wat zijn droogbloemen nou eigenlijk? Dat gaan we je precies vertellen.

Ondanks dat veel mensen dit natuurlijk wel weten zijn er ook nog heel veel die niet weten wat droogbloemen nou precies zijn. Dus wanneer je dit leest weet je in ieder geval dat je niet de enigste bent met vragen over ons toffe product.

Droogbloemen van oorsprong

Droogbloemen zijn helemaal terug van weg geweest. In de jaren 70 waren droogbloemen helemaal hot. Wel op echt een hele andere manier dan hoe wij ze nu verkopen. Misschien ken je de roosjes van vroeger wel die op zijn kop hingen in de wc. Nou, dat noemde men toen al droogbloemen. Vooral omdat ze het toen vooral zonde vonden om bloemen weg te gooien. Om die reden werden ze opgehangen als ze waren uitgebloeid. Op die manier droogden ze hun eigen bloemen en konden ze er veel langer van genieten. Inmiddels  zijn droogbloemen weer helemaal hot omdat het niet alleen heel mooi is, maar het is ook duurzaam en praktisch.

Sinds 2019 zijn ze weer helemaal terug van weg geweest. Kort daarvoor wist bijna niemand meer wat droogbloemen waren, maar vanaf eind 2019 waren droogbloemen en droogboeketten steeds vaker te zien.

Wat zijn droogbloemen nou eigenlijk?

Veel mensen denken dat het neppe bloemen zijn, maar niks is minder waar. Het zijn namelijk echt verse pareltjes die een heel droogproces hebben meegemaakt.

Een groot aantal bloemen wordt tegenwoordig speciaal gekweekt om ze te drogen. Dit gebeurd in de zomer veel buiten in Nederland, maar buiten het zomerseizoen wordt er vooral veel gekweekt in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan Italië, Spanje, India, Australië, Zuid-Amerika en en zo nog een aantal regio's. Bepaalde soorten droogbloemen komen vaak uit dezelfde gebieden in de wereld, vooral omdat de temperatuur daar dan gunstig is zodat ze goed kunnen bloeien.

Wanneer de bloemen op zijn mooist zijn worden ze geoogst en meteen aan droogrekken gehangen. En jawel, dat gaat net zoals bij oma vroeger op zijn kop. Daarna gaan ze warme en donkere droogkamers in waar het vocht uit de bloemen wordt getrokken. Door de kamer op de juiste temperatuur te brengen worden de bloemen heel mooi gedroogd waardoor ze vaak vele maanden bij jou op de vaas goed blijven staan.

Het proces in Nederland

Als de bloemen eenmaal gedroogd zijn worden ze per doos verpakt en naar Nederland verzoden. Vanuit de leverancier komen ze vervolgens bij ons terecht en wij maken er weer hele mooi droogbloemen boeketten van. We drogen deze prachtige bloemen dus niet zelf.

Een deel van de droogbloemen die we gebruiken bestaan uit felle kleuren. Voordat de bloemen deze kleur hebben worden ze in Nederland vaak gespoten of op waterbaden gezet. Dit gebeurd allemaal op waterbasis. De bloemen trekken dan als het ware de kleur helemaal in zich op. Zo kan jij uiteindelijk maandenlang van de intense kleuren van onze droogbloemen genieten.

Het verzorgen van een droogboeket

We krijgen vaak de vraag hoe je droogbloemen het beste kunt behandelen. Qua verzorging is het eigenlijk vrij simpel: hoe minder, hoe beter.

Als je een van onze droogboeketten een mooi plekje hebt gegeven in een passende vaas, is het vooral belangrijk om het boeket zo min mogelijk aan te raken en te verplaatsen. Daarmee voorkom je namelijk dat de bloemen gaan uitvallen. In de zomer willen de mooie pampasgrasssen (de grote pluimen) nog wel eens wat kleine pluimpjes loslaten. Een goede tip is om je boeket met wat haarspray in te spuiten, zo houd je alle droogbloemetjes mooi op zijn plek.

Water geven is niet nodig. We raden je wel aan om het droogbloemen boeket niet in de zon te zetten. Hierdoor gaan de bloemen namelijk snelle verkleuren. Ook raden we aan om vochtige plekken te mijden, hierdoor kan er eventueel schimmel ontstaan op de droogbloemen.

De perfecte vaas voor jouw droogboeket

Een vaas speelt een cruciale rol in hoe een boeket tot zijn recht komt. Een te grote vaas laat een boeket verzuipen en bij een te kleine vaas kloppen de verhoudingen niet. De hoogte van de vaas en de opening zijn hierbij van belang.

Onze meeste verkochte boeketten zijn de maat middel en groot. Een passende vaas voor deze boeketten is tussen de 25 en 30 centimeter hoog en heeft een opening van ongeveer 10 cm. Om het voor jouw als klant makkelijk te maken bieden we ook combideals aan. Dat zijn droogboeketten in combinatie met een vaas naar keuze, ook nog eens met korting. Het grootste voordeel daarvan is dat we alle boeketten vooraf al op de vaas knippen. Jij hoeft je dan dus geen zorgen te maken hoe het boeket in de vaas zal staan. Dat hebben wij al voor je geregeld. 

Heb jij liever een van onze kleinere boeketten? Dan zit je qua hoogte van de vaas met 25 á 30 cm nog steeds goed. Alleen kies dan een vaas met een smallere opening, maximaal 8 cm. In de kleine boeketten zitten minder bloemen waardoor de omtrek van het bindpunt smaller is. Dit los je dus makkelijk op door voor een vaas met smallere opening te kiezen.

Kortom, droogbloemen zijn eigenlijk ideaal. Maar dat wisten wij natuurlijk al! Ze kunnen onwijs lang mooi blijven en zijn dus daardoor ook nog eens duurzaam.